Alimentation
Animaux
Cultures
Economie
Elevage
Environnement
Général
Horticulture
Marchés
Mécanisation
Politique
Login
 
 
 
Vous pouvez vous enregistrer et vous abonner en cliquant ici
(€ 72,60, TVA incl.)
 
Oublié votre mot de passe?
article suivantVolgend Artikel

 28 nov 2019 21:41 

Verhoging invoer Amerikaans rundvlees Vautmans onthoudt zich ter bescherming Belgische rundvleess


Vandaag werd in het Europees Parlement een aanbeveling goedgekeurd over de herziening van een overeenkomst tussen de EU en VS over het tariefcontingent voor de invoer van rundvlees van hoge kwaliteit. Hilde Vautmans onthield zich bij de stemming.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “De totale hoeveelheid tariefvrij rundvlees van 45 000 ton* op de Europese markt wordt door dit akkoord op zich niet verhoogd, maar wel het aandeel van de VS hierin. Dat zal de komende zeven jaar stijgen tot 35 000 ton. Europa stelt dat dit quotum alleen maar geldt voor kwaliteitsvol en hormonenvrij rundvlees, maar daar heb ik mijn twijfels bij. Vaak voldoet rundvlees uit de VS niet aan de hoge Europese vleesproductienormen. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie en hoge druk op onze Europese en Belgische vleesveehouders. Zeker gezien het feit dat de rundvleessector al enkele jaren in crisis is, kan zoiets er echt niet meer bij.”
 
In de aanbeveling staat dat de overeenkomst zal zorgen voor een de-escalatie van de handelsspanningen tussen de EU en de VS.
 
“Deze overeenkomst zal de handelsspanningen tussen de EU en VS over hormonenvlees verminderen en dat is een goede zaak, maar we zitten nog steeds met een sterk protectionische Trump-administratie: de voorbije twee jaar werden door de VS invoertarieven ingesteld voor staal en aluminium, Spaanse olijven en er werd gedreigd hetzelfde voor auto’s te doen. Recent nog legden ze ook sancties op aan Europese landbouwproducten naar aanleiding van het Airbus dispute. Daarom is het belangrijk dat we alles in het werk blijven stellen om via onderhandelingen alle handelsgeschillen zo snel mogelijk weg te werken, zonder dat onze boeren daar opnieuw het slachtoffer van zijn.”, aldus Vautmans.
 
   Flash Actua
 
Les valeurs de référence des mesures d'azote potentiellement lessivable pour 2019Lees meer
 
 
L’impact du COVID-19 sur le secteur BioLees meer